Rešen da poteram mašinu malo preko nekih definisanih granica napravio sam objekat koji testira koliko je RapMan sposoban da štampa “u vazduhu” tj. koji negativan ugao može da podnese. Standardan limit ovde je 60 stepeni, tj ako je “overhang” veći od 60 stepeni (ugao prema horizontali manji od 60stepeni) mašina neće moći da odštampa isti ako ne koristi support.

Napravljena su tri testa. 2 sam štampao ja i jedan je štampao jedan moj kolega (Tony, čovek koji inače piše firmware za RapMan) pošto on ima ABS u boji (ja imam samo beli).

Svi testovi su napravljeni sa osnovnim setovanjem koje je ovakvo:

CARVE/Layer Thickness: 0.35
CLIP/clip over ..: 1.0
FILL/Grid Extra Overlap (ratio): 0.4
FILL/Infill Solidity (ratio): 0.1
INSET/Infill Perimeter Overlap (ratio): 0.4
INSET/Calculate Overlap from Perimeter and Infill: True
INSET/Remove Extrusion Overlap: True

Prvi test, ja štampao koristeći beli abs na temperaturi od 243 stepena:

Objekat neočišćen:

Objekat očišćen::

Objekat je izuzetno čvrst po celoj visini, “overhang” delovi ne pokazuju znake slabosti.

Drugo štampanje je napravio Tony Koristen je identičan gcode fajl samo je razlika što je korišten crni ABS. Crni ABS inače zahteva malo veću temperaturu štampe nego beli ABS (zbog pigmenta) tako da je ovo približno testu belog ABS-a na 240-242 stepena.

Objekat neočišćen:

Kao što se da primetiti, ovaj print je skoro idealan. Dakle odabirom prave temperature možemo zaobići standardni limit od 60 stepeni. Objekat je vrlo čvrst i ne pokazuje znake slabosti. Ovo uopšte nisam očekivao.

Treći print je test šta se dešava ako štampamo hladnije nego što je idealna temperatura. Ovde je temperatura spuštena na 237 stepeni, dakle 6 stepeni manje nego za prvi print, štampano opet belim ABS-om.

Objekat neočišćen:

Objekat delimično očišćen:

Kao što se sa slike da primetiti objekat je u priličnom haosu, teško ga je očistiti, kvalitet objekta je “neupotrebljiv”, objekat ima dobru čvrstinu na ravnom delu ali na overhang delu nema čvrstinu i može se slomiti na tom delu upotrebom malo jače sile.

Da zaključimo, 60 stepeni limit za overhang bez korišćenja support materijala može da se prebaci ako lepo pogodimo i usaglasimo temperaturu sa materijalom koji koristimo. Uz dobar tuning moguća je štampa overhang-a od čak 30 stepeni.

Objekat, ako želite sami da probate da otštampate možete naći na thingieverse sajtu.