Šta reći, počeo mac čudno da se ponaša, dangira glavi … prilično čudno za tako kvalitetan proizvod. Onda u jednom trenutku zaboda ja lepo stisnem power gumb i ugasim čudo. Iskuliram jedno pola čuke, nešto sam šiljio oko RapMan-a i upalim ga kad ono prc – upalis kmeka, on malo vrti neku trticu i ugasi se… ništa beeep, ništa “fali mi ovo i ono” samo se ugasi … i tako nekoliko puta … Safe mode – jok, single user mode, jok, probaj ovo, probaj ono, ni da bekne. Google druže pomaži, kaže google, butni sa instalacionog cd-a, poteraj disk utility i checkiraj disk. Ok, uradim ja to, kaze disk utitily – ja ne umem ovo da popravim – idi si krepaj….. šta reći osim google pomagaj … kaže google DiskWarrior … ok, nema demo !!! kosta 100E … nećeš ga majci ovo je Srbija, ja ne plaćam ništa što prvo ne probam, demonoid ne radi, radi mininova, ima 4.0, najnoviji 4.1 reko super .. aj sad da spečemo to pa da probamo … kad, šio mi ga Đura, skino se CDR fajl, moz ga narezes sa Linux’a al za malo, isto tako i sa windoza… sve zivo sam probao sto je čika google savetovao, i rename i ovo i ono, ništa … onda mi padne na pamet sledeća ideja:

1. instaliram osx na usb hard od 60G (sva sreća imam ovaj wd passport)
2. pokrenem diskwarrior sa tog novog sistema

Naravno tačka dva nije prošla iz prve ali sam dw kaže kako da klikneš i gde i šta da bi se startovao, odradim to i voila diskwarrior se startuje i kaze “oćeš da ti rebuildujem direktorijum na ovom disku” … pustim ja njega, drnda i čangrlja jedno 3-4h sa vrlo čudnim pauzama (podužim) i na kraju izbaci kako je spaso ovo i ono, nije mogao ovo i ono, disk ne valja i ne može da ga osposobi za rad ali ti daje mogućnost da vidis disk u read only modu kako bi spasao podatke … super, mreža radi, okačim se lepo na sambu na linuxu, iskopiram ceo user direktorijum (60G) prekrstim se i ugasim lap….

Treba sad zameniti hard … u powerbook pro je SATA 2.5″ disk … rasparčam ja lepo lap da proverim (više im ništa ne verujem) .. slike su na picassa-i … zahvalim se cika Jobs-u sto je batalio koncept sa lepljenjem (da stare G3 i G4 lapove moraš da greješ fenom da bi ih razlepio, nemaju šrafove, ovaj samo ima mnoooooooogo šrafova), spomenem mu familiju nekoliko puta za ceo koncept gde se hard nalazi, i na kraju svega oduševim se kako je odrađen poklopac. Oni koji znaju, pre jedno godinicu dana na ovaj lap je prosuta puna solja vruce nes kafe – dobro zasecerene. Samo sam ugasio lap i obriso ga vlaznom krpom, saceko da se osusi i nastavio da koristim, nikad mu nista nije falilo … sada sam imao priliku da vidim i zasto, kada prospes nešto po ovom lapu mnooooooooogo teško to može da prođe dalje od tastature….

Desk je imao najbrže najveci disk, WD Blue nešto 500G za neku siću preko 8000din. Čučno je u kmeka ko beba na nošu i evo ga sad posle ~20min sklapanja na njega se instalira novi sistem…

Zaključak – Time Machine radi EXTRA i stvarno je koristan…