Gospoda koja redovno obilaze blog primetiše da me nema već neko vreme pa rekoh da razjasnim neke nedoumice :). Prvo, za sve one koji su pitali, ne, nisam opet zapalio iz zemlje i trenutno ni žena ni ja ne razmišljamo o tome, čak naprotiv, jedan od osnovnih razloga što nisam bio dostupan par meseci je što smo draga mi žena i ja iznajmili neki prostor u zemunu gde ću ja moći da imam radionicu za dalji rad na usavršavanju reprap tehnologije e žena moći nesmetano da radi na svojim kreacijama. Dodatno će tamo biti i “show room” kako za dugmence tako i za reprap/rapman.

Jedna od novina koju nisam podelio sa svima je to da sam na poziv dr Adrian-a (čoveka koji je započeo ceo reprap projekat), pristao da postanem deo reprap core team-a (jezgro reprap tima koje rukovodi putem kojim se reprap projekat kreće). Trenutno radim na nekim unapređenjima za MENDEL i radim na potpuno novom konceptu masine koja je u stanju da otštampa model većeg kvaliteta nego što trenutno to reprap i njegova deca mogu. Više o tome kada bude rezultata za pokazivanje :).

Na kratke staze, što se da videti iz prethodnog posta, radim na vrućoj podlozi za štampu za rapman i za mendel. Problemi u izradi su “standardni” –  za svaku glupost se čeka po 2-5 nedelja da stignu iz farnela, digikey-a i ostalih dobavljača pošto naravno niko nema ništa egzotično poput 2r2 otpornika na lageru !!!!!!!!! sramota … sve što mogu da kažem je da se zahvalim firmi TECHNODIS iz beograda koja je uvezla za mene 99% tih “čudnih” komponenti koje nijedna firma kod nas ne drži na lageru (da mi je jasno šta je tako čudno u 50W 2r2 otporniku da nijedna firma u Srbiji ne misli da je imati 10tak komada na lageru pametno, ili zašto termalni lepak koji se koristi da zalepite cooler za čip mora da se čeka 5 nedelja ?!?!?!?).

I kada smo već kod neinformisanih firmi, ako ste primetili, skoro je u Blic-u, neki “genije” od novinara napisao punu stranu gluposti o makerbot projektu gde je naveo Bri Petisa (super lika koji je dosta uradio za reprap community) kao pokretača celog projekta, što je čista laž pošto je Bri samo jedan od vlasnika firme Makerbot koja prodaje reprap klon u kitu. Dakle daleko od toga da su oni bilo šta započeli a posebno da je makerbot “otac” reprap tehnologije (za one koje mrzi da čitaju, Darwin je prvi reprap i njegova deca su razni klonovi poput makerbot-a, rapman-a, shapercube-a i ekipe. Darwin je v1.0 reprap-a, sada je aktuelan Mendel koji je 2.0 i koji već ima svoje klonove)

I za kraj, jedna lepa vest. Pored mog rapman-a, mendel-a, minimendel-a i nekih repstrapova, Srbija je dobila jos jednog rapman-a i to v3.1. Printer je kupio Mašinski fakultet u Kragujevcu za svoj rapid prototyping tim. Printer je sklopljen pre neki dan (na sklapanju je radio Milan Radović, student iz Kragujevca kome je rapman osnova za diplomski rad na temu rapid prototyping tehnologija) i već je uspešno otštampao nekoliko objekata.