Malo sam usporio sa postovanjem, i ovde i na MySQL delu, uglavnom zbog obaveza na poslu i kod kuce, ali i zato sto sam se bacio na neke malo vece zahvate sa reprapom … Radi se punom parom na v2.5 i na v3.0 reprapovima, no o tome neki drugi put, ne ocekujem da ce neko ozbiljnije poboljsanje same konstrukcije biti tu pre sredine 2011. Dakle, na cemu se trenutno radi … kao sto sam spominjao vise puta, “warping” je veliki problem sa 3d stampanjem, posebno u kucnoj varijanti. Veci objekti su “nemoguci za stampu” ako se koristi ABS ili PP/PE zato sto su warping sile toliko velike da objekat pokida sam sebe. Posle nekoliko meseci utrosenih na isprobavanje razlicitih tehnika koje smanjuju warping efekte (razne tehnike sa otvorima u objektu koji prekidaju warping sile i zadrzavaju ih u limitima koje materijal moze da podnese), ugradjen stres u sam objekat je i dalje suvise velik da bi objekat bio dovoljno cvrst da se koristi kao finalni proizvod (kao “rapid prototype primerak za gledanje” moze ali..). Jedini nacin da se zadrzi kvalitet objekta je da se spreci gomilanje tog stresa i jedan of efektnih nacina da se ovo izvede je uz pomoc vruce platforme na kojoj se stampa i koja grejuci objekat odozdo dozvoljava objektu ravnomerno hladjenje i samim tim ne dozvoljava ugradjivanje prevelikog stresa u sam objekat. Kako su za razlicite delove objekta potrebne razlicite temperature same platforme, i kako bi maticna ploca rapmana bila u stanju da kontrolise temperaturu platforme napravio sam mali, zgodan kontroler koji regulise temperaturu ploce.

HotBed Controler v1.0 Schematic

HotBed Controler v1.0 Schematic

Kontroler je moguce setovati putem 2 tastera (target temp+ i target temp-), pritiskom na oba tastera trenutni target temp se cuva u eepromu odakle se cita pri inicijalizaciji, i preko i2c protokola posto se kontroler ponasao kao slave I2C uredjaj. Moze se procitati / upisati nova odredisna vrednost za temperaturu i moguce je procitati trenutnu temperaturu ploce. Firmware je realizovan u CSC PICC C-u na pic16F819. Pic je odabran kao “najmanji pic iz fioke sa dovoljno pinova da tera lcd, 2 tastera, i2c i analog read”. Source je dostupan ovde.

Sama platforma je realizovana sa 5mm debelom 276x260mm aluminijumskom plocom koju je obezbedio jedan mladi repraper iz Kragujevca (hvala jos jednom) na koju su pricvrsceni 50W 2R2 otpornici. 8 otpornika je vezano 2 po dva u paralelu pa zajedno u seriju tako da je ukupni otpor grejaca oko 4R4. Grejac (otpornici) se napajaju sa 40VAC 10A izvora koji je kontrolisan preko MOC3043 + 25A 600V triakom na kontroleru. Sama kontrola se zasniva na prostom “if (target > current) {heaterON();} else {heaterOFF();}” posto sama inercija grejaca kao i ne preterano potrebna preciznost (+-2 stepena je vise nego zadovoljavajuce) ne zahtevaju neki ozbiljniji PID kontroler, mada obzirom da je pic iskorsten tek negde oko 70% bilo mi moguce implementirati i neki malo bolji PID.