Svi mi koji se bavimo elektronikom znamo koliko je dobar alat bitan za lakši put do cilja. Nekada se bez dobrog alata do istog cilja ne moze ni doći bez obzira na količinu uloženog truda i vremena. Jedna od bitnih alatki na radnom stolu svakoh elektronca je i lemilica. Bez kvalitetne lemilice je rad mučan a ako se radi sa SMD elementima bez kvalitetne lemilice rezultati su neupotrebljivi a greške preskupe.

Za razliku od stanja od pre nekoliko godina, danas možemo nabaviti prilično kvalitetne kopije dobrih lemilica koje su u rangu od par stotina evra za par puta manje pare, tj u rangu od 100-150 evra može da se kupi odlična sprava sa regulacijom temperature i kvalitetnim grejačem. Ono što je odlična promena kod domaćih trgovaca je što su počeli da nabavljaju i prodaju rezervne delove za dotične lemilice te se kod nas danas može kupiti vrlo kvalitetna “drška” (drška+grejač+nosač vrha – dakle sve osim kontrolera) za sitne pare (10-15EUR). The iste drške se napolju mogu naći još jeftinije. HAKKO drška, original, napolju košta oko 15$, kopija oko 5$.. Kod nas su najpopularnije 3 vrste “drški”, SOLOMON drške SL10-30 (ne preporučujem), SOLOMON HQ10/30 (preporučujem) i HAKKO klon drške (raznih proizvođača, npr QUICK) (preporučujem).

Dakle uzmete “dršku” i samo vam fali kontroler … umesto da isti platite 80EUR, napravite ga sami.

PIC16F690 kontroler je par evra, triak je par evra, ostali delovi na plocici su zajedno par evra, sve u svemu ispod 15tak evra za sve delove (sve sa lcd-om i enkoderom), treba vam jos 24V AC trafo i resili ste problem :)

Kontroler koji sam napravio je super jednostavan, moze da radi i sa HAKKO i sa SOLOMON drškama a lako ga je adaptirati za bilo koju drugu lemilicu sa senzorom (ne može da kontroliše lemilice koje nemaju poseban senzor u lemilu, dakle ne kontrolise otpor grejača i slično) i prilicno je jednostavan za samogradnju. Dostupni su sorsovi svega (šema i pcb u PROTEUS 7.8sp2, kao i pdf i gerber fajlovi, sors firmware-a u PICC c-u kao i već prekompajliran HEX fajl) tako da možete lako prepraviti nešto ako imate potrebe. Ja nisam nešto extra vešt u dizajniranju PCB-a tako da ovaj pcb ima par via više nego što mora te to može biti problematično za kućnu izradu pa ako neko uradi PCB na jednostranoj štampi neka mi pošalje da podelimo sa svima :)

Soldering Iron Controller

Soldering Iron Controller

SolderingIronController v3.3 KiCAD Schematic

SolderingIronController v3.3 KiCAD Schematic

Za arhivu sa sorsovima kliknite ovde.

Za KiCAD schematic (bez PCB-a) kliknite ovde

Project log in english available here

DODATAK:
Verzija 3.3 (linkovi promenjeni da pokazuju na najnoviju verziju) kontroliše temperaturu lemilice PID metodom te je temperatura mnogo stabilnija. Verzije firmware-a za Solomon i HAKKO lemilice su razdvojeni (PTC firmware je za HAKKO a TC firmware je za Solomon).

Obratite pažnju, na starim šemama na izlazu sa tastera i enkodera stoji 74HC04 – to je greska, tu treba da bude 74HC14. Radiće sve i sa 74HC04 ali to je običan inverter, poenta tog čipa tu je da Schmidt trigger-om odradi decoupling tih ulaza (posebno sa enkodera posto isti vremenom postaje sve bučniji).