Kao što spomenuh, moj kontroler može da upravlja i lemilicama sa termoparom i lemilicama sa PTC senzorom. HAKKO 907 je lemilica odličnog kvaliteta vrlo popularnog dzapanezerskog proizvođača koja postoji i u mnogo kineskih verzija te se može naći i kao QUICK (kineska kopija visokog kvaliteta) i pod raznim drugim imenima a i bez imena. Lemilica ima kvalitetan keramicki grejac snage 48W (24V) a HAKKO vrhovi su neverovatno kvalitetni. U poređenju sa Solomon lemilicom HAKKO ima manju termalnu masu (vrh je lakši) i kontaktna površina između grejača i vrha je manja ali HAKKO lemilica bez problema održava temperaturu vrha stabilnom; čak za nijansu stabilnije nego Solomon.

Čak i najjeftinije (red velicine 1000din) noname kopije sa Pančevačkog buvljaka rade odlično. Noname lemilo sa slike radi već svakodnevno preko 2 godine. Ako pogledamo sliku:

 

HAKKO QUICK NONAME

Top to bottom: Noname, Quick, Hakko original

Skroz dole je original HAKKO lemilica, iznad nje je QUICK kvalitetna PRC kopija. Materijali su identicni, razlikuje se u tome sto je sunđer na Quick kopiji malo kraći. Ova original HAKKO na slici je nova malopre izvađena iz kutije pa je ato ova oznaka na njoj tako svetla, inace je isto sito štampa kao i Quick .. razlike su bukvalno neprimetne ako nemate jednu pored druge. Na vrhu se nalazi noname sa Pančevačkog buvljaka (HAKKO original se kod nas prodaje za cca 60EUR, na ebay je oko 13-15$, Quick se kod nas prodaje za oko 2500din a noname se prodaje za oko 1000 din)

Ono na šta treba obratiti pažnju je konektor. Noname verzija ima drugaciji konektor u odnosu na HAKKO i QUICK.

HAKKO pinout

HAKKO pinout

 

Grejač je otpornosti 12R ali obratite pažnju pri merenju ako niste sigurni, zagrejte lemilicu na 40-50 (drugom lemilicom ili vrućim vazduhom) pa onda proverite otpor grejača. Može da se desi da ima mnogo niži otpor kada je hladna lemilica. Senzor je PTC tipa. Na žalost ovo u HAKKO grejaču nije PT1000, PT100, PT20 niti jedan drugi “standardan” PTC već je unutra “nešto custom”. Koristeči ispravan drajver za HAKKO napravio sam ovu tabelu koja vezuje temperaturu grejača sa otporom na senzoru.

 

HAKKO sensor

HAKKO sensor

 

 

Rasklopljena HAKKO lemilica

Rasklopljena HAKKO lemilica