rs

Рад са SMD компонентама постаје све тежи и тежи како време одмиче… компоненте постају све мање и мање а очи се брже и брже умарају. Полако пролази време када се све да наћи у SOIC паковању и углавном све стиже у 0.5 милиметара растеру. Леми се то руком без превеликих проблема али брзо се матор човек умори. Јесте, знам, нисам ја још матор, али ако сам ја кренуо већ сад да се умарам, шта ће тек бити за 20 или 30 година.. Треба се штедети док је то још могуће :) тако да сам ја полако кренуо да купујем разна помагала.. лемљење 0201 компоненти “на око” просто није забавно..

Ррва справа коју сам добавио је нека кинеска “лупа за на главу”, лако набављива у продавницама које продају електронику код нас, делује ок на први поглед.. Овај примерак је 8PK-MA003 или MG81007 (не пише ништа на њему а не сећам се шта сам тачно наручио, мислим да је у питању MG81007 но нисам сигуран.

Основни проблем са овом справом је квалитет израде. Када замишљате јефтину Кинеску пластику, замишљате ову справу. Ивице су оштре, гребу, каиш који држи справу на глави је пластичан, жуља .. и што је најгоре, тело справе које треба да се ротира око каиша да би прешло у позицију за рад и позицију за одмор запиње за каиш тако да је рад са овом справом прилично фрустрирајући. Вероватно би са дало присредити то све (ошмирглати ивице, средити размак између каиша и тела ..) но то је нека друга прича.

Елем, неке добре и неке лоше особине ове справе, обратите пажњу да ја носим цвике, диоптрија -3 тако да неке вредности у овом посту можда неће бити исте за мене као и за вас.

Справа ради ок са цвикама, дакле сочиво је позиционирано далеко од очију, носач се ослања на чело..
Справа има 2 лампе, по једна са сваке стране. Лампе су напајане са по 2 АА батерије, и лампе су “обичне жаруље” но релативно их је лако заменити ледарама.

Справа има три сочива од којих је једно фиксно за оба ока, друго је исто за оба ока и може да се склони док је треће само за једно око и лако се прикључи ка ова два.

Комбинације увећања су

1.8x, 2.3x, 3.7x и 4.8x

Ширина погледа (гледам у лењир који је фокусиран) је при 1.8x 14цм, при 2.3x 14цм, при 3.7x 2.5цм и при 4.8x 2цм.
Даљина објекта од сочива када је објекат у фокусу је при 1.8x 20цм, при 2.3x 10цм, при 3.7x 4цм и при 4.8x 2цм

Закључак: ја ову справу не користим, 2.3 је минимално увећање које има смисла а при том увећању већ морате да забодете нос у оно што радите, а када се већ толико приближите онда вам увећање од само 2.3 и не ради толико посао. При већим увећањима можете само да радите неку инспекцију пошто рад са лемилицом на 1цм од вашег ока .. ја то не бих препоручио.

MG81007

MG81007

Незадовољан са овим првим Кинезом, налетео сам на MP244L који је деловао много боље па сам га наравно купио. Ова справа је доста боље замишљена, каиш има додатни оклоп од мекше пластике који га чини нешто удобнијим, наравно, пошто је ово исто Кинез то је исто пластика, у некој квалитетнијој изради би то вероватно био неки тврђи сунђер или нека тканина.. у сваком случају не гребе и довољно је удобно. Тело уређаја се креће без проблема и не качи ништа а са стране постоје два шрафа за подешавање отпора том кретању. Све у свему тај део функционише одлично. Са горње стране, на средини, се налази сијалица, опет обична жаруља и опет, лако је пребацити то на LED, просто ме чуди да није тако у оригиналу.
Справа има два места да се уметну сочива, те може да ради са једним или два сочива истовремено а уз справу долазе сочива 1.2x, 1.8x, 2.5x и 3.5x. Било која комбинација је могућа. Сочива се лако мењају, и наравно, направљена су од акрила (сувише би било надати се стаклу).

Ширина погледа (гледам у лењир који је фокусиран) је 40+цм за 1.2x, 15цм за 1.8x, 11цм за 2.5x и 8цм за 3.5x сочиво. (нисам мерио комбинације)

Даљина објекта од сочива када је објекат зумиран је 40+цм за 1.2x, 15цм за 1.8x, 10цм за 2.5x и 8цм за 3.5x сочиво.

Закључак: ова справа је скоро употребљива мада и даље прилично напорна за рад, ја је не користим

MP244L

MP244L

Следећа справа коју сам пробао је 20x додатак. Ова справа има носач као цвикери али уместо стакала на једном оку има јаку лупу и ЛЕД лампу. Повећање је одлично и стварно се могу видети сви проблеми на штампи, али на жалост справа фокусира на око 2 цм од објекта тако да осим за инспекцију није је могуће користити у друге сврхе. За неки фини сајџиски рад је ок, можете видети фини механизам али махати лемилицом на пар цм од очију никако није здраво. На жалост, још једна у низу справа одложених у “фиоку”.

20x magnifier eyepiece

20x magnifier eyepiece

Овај уређај ми је давао највише шансе да буде употребљив. Реч је о носачу за сочива у облику цвика. Жичани оквир који седи на глави као наочаре на средини има пластични носач који у себи има ЛЕД лампу и држач за изменљива сочива. Сочива која долазе уз справу су 1.5x, 2.5x и 3.5x. Справа не лежи идеално на глави ако већ носите цвике тако да је то донекле проблем али је иначе врло удобна и много пријатнија за рад од великих справа које су много теже и од којих се глава врло брзо зноји. Сочива напред се лако и брзо мењају а параметри су исти као и на великим справама, за 1.5x, 2.5x и 3.5x дистанца на којој је објекат фокусиран је 11.5 цм, 9.5 цм и 8 цм док је видно поље 8 цм, 6 цм и 4.5 цм. На жалост није претерано згодно уз наочаре али употребљиво у реалном раду, чак и са цвикама.

lens on spectacles frame

lens on spectacles frame

gb

Working with SMD components is becoming harder as time goes by … components are getting smaller and eyes are getting tired faster. It’s getting harder and harder to get what you need in SOIC package and 0.5mm pitch is every day necessity. I can solder 0.5mm pitch without a problem but it gets me tired fast. I know I’m not “old” but if I get tired now, what will happen in 20 or 30 years… one need to help one self when possible so I decided to get some heko .. 0201 parts are just not that fun to solder with naked eye.

First device I got is some PRC “head magnifying glass” that’s readily available on all local electronic stores, looks ok at first glance… This device is 8PK-MA003 or MG81007, I’m not sure (nothing written on it and I don’t remember what I ordered, I think it is MG81007 but I’m not sure).

Major problem with this device is build quality. When you imagine cheap PRC devices, this is what pops into your head, edges are rough, they scratch, belt is made of some ugly plastic.. the body of the device that should swivel up and down catches the belt … all in all not very comfortable device to use. You can probably sand edges off, fix the clearance problem but ..

Now, here are some good and bad properties of this device. Note that I ware spectacles/glasses with -3 dioptry so what is true for me might differ for you. This is same for all the tests in this post.

Device works ok if you ware spectacles, lens is positioned good and the mount point is your forehead and not your nose so glasses are not in the way.

There are 2 incandescent lights each powered from 2AA batteries. You can easily replace them with LED’s but big question is how come LED’s are not in from the beginning ?!

Device has 3 lens plates. First plate is fixed, covers both eyes, second is removable and also covers both eyes. It swivels out of the viewpoint so you can’t lose it. The third lens is a small loupe that you can swivel in place over your right eye. Combining these 3 you can get 1.8x, 2.3x, 3.7x и 4.8x magnification.

The view width (looking at the ruler in focus) is 14 cm at 1.8x, 14 cm at 2.3x, 2.5 cm at 3.7x and 2 cm at 4.8x

Length between lens and object in focus is 20 cm at 1.8x, 10 cm at 2.3x, 4 cm at 3.7x and 2 cm at 4.8x

Conclusion: I do not use this device. 2.3x is the minimum magnification that makes a difference and to get a focus you need to get too close to the object. It helps, but it’s just not enough help, when you get that close to the pcb 2.3x just don’t make enough difference. Larger magnification factors are unusable for anything other then inspection.

MG81007

MG81007

Not being satisfied with the original PRC device when I seen MP244L being on sale I jumped and purchased it. This device looks way better thought of. It looks better, the belt has additional piece made out of soft plastic that makes it more comfortable. Being PRC device too this additional piece is plastic and in original non PRC device it’s probably planned to be made out of some cloth or some hard sponge .. anyhow, it’s comfortable enough. Device body swings without problem and there are two thumb screws that allow you to set the resistance to swing. It works great. On the top of the device is light bulb, it’s again incandescent bulb but you can easily replace it with LED.

Device has two sockets for the lens and can work with any combination of two or a single lens. With device you get 1.2x, 1.8x, 2.5x and 3.5x. They are easily mounted and dismounted from device. They are made out of acrylic (it’s too cheap device to hope for glass).

The view width (looking at the ruler in focus) is 40+ cm at 1.2x, 15 cm at 1.8x, 11 cm at 2.5x and 8 cm at 3.5x

Length between lens and object in focus is 40+ cm at 1.2x, 15 cm at 1.8x, 10 cm at 2.5x and 8 cm at 3.5x

Conclusion: This device is usable but not easy to work with. You get tired quickly, your neck start to hurt… I do not use it

MP244L

MP244L

Next device I tried is a 20x zoom lens attached to the spectacles frame. It comes with a nicely mounted LED lamp, the magnification is great and you can really see all possible problems on your pcb. Unfortunately focus distance is around 2 cm so except doing some inspection you ain’t gonna use it for nothing else. If you wanna fix a wrist watch you can use it as you will perfectly see all the tiny cogs and gears, but you do not wanna wave with soldering iron that close to your eyes. Unfortunately, another device resting in “da drawer”.

20x magnifier eyepiece

20x magnifier eyepiece

This device was the most promissing one. The device is a lens holder in shape of spectacles. It’s a wire frame sitting on your head just like spectacles would, in the middle of the front wire there’s a plastic holder that has the LED lamp and holder for lens. It sits on your head pretty good if you are not wearing spectacles, if you are it gets kinda weird. What’s great about it is that it’s very light, your head don’t sweat like with bigger devices. Lens is easily changeable and parameters are same as on big brother. It comes with 1.5x, 2.5x and 3.5x, focus distance is 11.5, 9.5 and 8cm while view point is 8, 6 and 4.5cm

lens on spectacles frame

lens on spectacles frame